Dom Puščava na Sv. Joštu

 To view the page “COTTAGE PUŠČAVA” in ENGLISH, click here

O domu

Dom ‘Puščava’ na Sv. Joštu nad Kranjem je taborniški dom, ki je del našega rodu že od samega začetka. Stoji pod vrhom hriba ob Sodarjevi poti, malo višje od znanega joštarskega Krokodilčka. Primeren je za taborniške akcije, pa tudi za ostale dejavnosti, npr. piknike, posvete, motivacijske vikende, družinski oddih itd. Naj vas ime ne zavede, leži vse prej kot v puščavi. Ker je že od vsega začetka objet v umirjeno vzdušje gozda, so ga od zgodnjega 18. stoletja naprej naseljevali t.i. ‘puščavniki’, torej menihi, ki so na romarski poti na Sv. Jošt nekaj tednov bivali v samoizolaciji. Hiša še vedno kaže duh tega časa s svojo fresko in avtentično črno kuhinjo z odprtim kaminom.

Dom ima skupna ležišča za 18 oseb v dveh sobah.
Ker je to taborniški dom, je za prenočitev potrebna lastna spalna vreča ali posteljnina. Po dogovoru lahko spalne vreče tudi posodimo.

Opremljen je s kuhinjo, shrambo, predsobo, jedilnico, kopalnico s straniščem, tušem in umivalniki. Na podstrešju sta večja in manjša soba z ležišči. Priklopljen je na električno omrežje in ima toplo pitno vodo.

Kuhinja je opremljena z dvema večjima in dvema manjšima štedilnikoma na plin, kiperbušom, mikrovalovno pečico, dvojnim lijakom in pomivalnim strojem. V kuhinji so na voljo tudi krožniki, skodelice in pribor za večje število ljudi, kot tudi primerni lonci za kuhanje. V shrambi je hladilnik z zmrzovalnikom. V kopalnici so trije lijaki, stranišče in tuš. Voda je na voljo kot prefiltrirana kapnica (trojni filter + UV), ki polni 10 kubično cisterno in 120 litrski bojler. Hiša se ogreva na drva, v spodnjem prostoru je kamin in centralna peč na drva, na voljo pa so tudi električni radiatorji. Po hiši je razporejenih več CO detektorjev.

Zunaj ima še žar z nadstreškom, ognjišče, jambor, drvarnico, zunanje stranišče in zunanje mize s klopmi.

Na vrhu Jošta, 5 minut hoda od doma Puščava je Dom na Joštu, ki ponuja raznoliko gostinsko ponudbo in obratuje vsak dan od 8.00 do 20.00. Več na njihovi povezavi.

Parkiranje je na voljo na javnih parkiriščih pod samim hribom, na manjših parkiriščih ob cesti na Jošt, kot tudi na samem vrhu pri Domu na Joštu. Možen je dostop do hiše s terenskim vozilom. Cesta prav tako služi kot odlična kolesarska pot, sprehajalci pa se lahko na Jošt povzpnete po Sodarjevi poti, ki povečini poteka v senci gozda.

Okoli doma je obilica sprehajalnih poti. Na krajši izlet se lahko podate na bližnji Špičasti hrib, ali do Čepulj, daljši pohod pa vas pripelje na Lavtarski vrh, Planico, sv. Mohor ali do čudovitega slapa Šum, okrog katerega poteka tudi učna pot. Ker je dom v bližini centra Kranja, predstavlja unikatno izhodiščno točko za večdnevno raziskovanje Kranja in Gorenjske. Ideje za izlete v okolico lahko najdete na povezavah: visit Kranj, trip-planner.slovenia, odkrijgorenjsko.si, izletko.si, hribi.net.

Najem

Hiša se oddaja po ceni 140€ na prvo in 120€ na vsako naslednjo nočitev. Najem je možen za najmanj 2 nočitvi (oz. s plačilom za dve nočitvi).

Po dogovoru se da hišo najeti tudi čez dan, brez nočitve (pikniki, praznovanja…).

Za rezervacijo doma vas prosimo, da izpolnite spodnji obrazec:

Za več informacij pokličite:
041 532 324 – Janko Urbanc

Ali pa nam pišite na e-mail naslov:
rod.rzj@gmail.com